Понеделник - Ефес и къщата на Света Богородица, Птичият остров

„Аллах акбар...“ - възгласът на мюезинина през отворената врата на терасата ме събужда. Поглеждам часовника. Малко след 5 часът е. Две мисли минават през главата ми: първо, че сме в мюсюлманска държава и второ, че вчера така сме спали, че нищо не сме чули. През следващите сутрини пак се събуждаме, но вече се наспиваме по-бързо и не ни пречи.

Този ден се запасяваме с повече вода. Тръгването е в 7:30 и за малко да изпуснем автобуса, който ни чака на обичайното място.

Екскурзиантите са по-малко и съответно автобусът е с по-малко места. Задължителния хладилник присъства и тук. Халил отново е с нас.

Може да ви е от полза
Вземете си празна бутилка за вода, ще ви потрябва по-късно!


Ефес е съвсем наблизо. Екскурзоводът ни запознава с околните скъпи хотели, обяснява как Тодор Живков е идвал на почивка в Кушадасъ. Показва ни и най-големия аквапарк, който е предвиден в програмата за четвъртък. Халил има пет обяснения за името на Ефес. Разказва, че градът е разрушаван на няколко пъти от земетресения и издиган отново. Някога морето достигало до града, на когато водите намалели и морето се отдръпнало потоците от търговци, занаятчии и роби също напуснали града и той западнал. Досега са разкопани 15% от археологическия резерват, а за посещение са достъпни 10% от него.

Автобусът спира на малко площадче, заобиколено от сергии за сувенири. Търговците веднага отгатват от къде сме и започват да предлагат албуми за Ефес на български – 5 лири. Халил ни подканва да не се бавим, на излизане пак ще минем от тук.

Раздават ни индивидуални билети и влизаме в древния град – населението било 250 000 души според Халил. И днес той знае всичко – не спира да разказва – за улицата, за забележителните сгради. През повечето време всички снимат. Наоколо вървят групи с екскурзоводи на различни езици. Не минава и без куриозни ситуации – екскурзовод е клекнал в античната обществена тоалетна и издава крясъци на японски, като брокер от Токийската борса при спад на акциите. Около него туристи с дръпнати очи се заливат от смях – може би същите от вчера с локума. Смеем се и ние с тях и бързаме да не изпуснем лекцията на Халил.




Халил (с червения потник) разказва историята на Ефес

Безспирно щракат фотоапарати, за моя изненада двама професионални фотографи, млади момчета с огромни фотоапарати, снимат и гледат да не изпуснат нито миг от разходката на японската група. Туристите от страната на изгряващото слънце са сравнително богати и турците ги глезят.

Градът е бил водоснабден и канализиран. Когато водния резервоар е бил пълен догоре, е имало вода за всички. Ако нивото на водата намалее, има вода само за богатите, а последните тонове вода са само за обществените сгради.

След като разбираме, че преди хиляди години Ефес е имал перфектна водоснабдителна система, навлизаме по улицата към библиотеката. Голяма и дълга улица, дори за съвременен град. Сградата не е оригинална, за наше разочарование. Реставрирана е от австрийски архитекти по старинни ръкописи. „Резервни части“ за антични сгради в Ефес има предостатъчно. Библиотеката е била най-посещаваната сграда. Отдават го на подземния проход, който я свързвал с публичния дом. Може и да е така, но общество, построило огромен град от камък с всички съвременни удобства, трябва да е било и отлично образовано, а в ерата на ръкописите библиотеката е незаменимо място за нови знания.


Възстанованата библиотека

Малко преди библиотеката виждам няколко камъка с християнски кръстове на тях. Градът, до чийто жители апостол Павел отправя няколко послания има и християнско минало. За сага то не е на дневен ред – разкопават се най древните части от Ефес.


Когато мислим, че градът е свършил и библиотеката е била черешката на тортата, следва нова изненада – стадионът на Ефес. Огромно съоръжение е безкрайни пейки за зрителите. Разглеждаме го набързо. Излизаме навън и Халил продължава да разказва. Дотук е без грешка. И винаги има изненада за нас. "На този стадион е пяла Лили Иванова, Лучано Павароти и други световни звезди." За малко да си помисля, че се шегува със възрастта на най-голямата наша певица, но дебелашките шеги не са по вкуса му – казва самата истина. Стадионът е действащ концертен център и неповторимата му акустика се е запазила.





На излизане от древния Ефес минаваме покрай поляна, където са събрани саркофазите на знатни граждани – личи си по каменните украси.


Излизаме от старинния град и разглеждаме магазинчетата за сувенири. Малко преди да стигнем автобуса виждаме оседлана камила. „Тайно“ заставаме да нея и се правим снимки.


Отново сме в автобусът и се отправяме към къщата на Света Богородица. Пресветата Дева е спомената 4 пъти в Корана и се почита и от мюсюлманите, наред с християните. Халил разказва за християнската религия, каквото знае. Пак има интересна история – преди години терористи подпалили няколко горски пожара в Турция. Единият бил в Ефес. За правителството било трудно да се справи с всичките пожари наведнъж. Огънят пълзял към святото място и изведнъж, на метри от параклиса, изгаснал. „Бог спря огъня“ – вярва Халил. И ние вярваме.

Мястото, където Света Богородица е живяла е открито на католическа монахиня по чуден начин. При направените разкопки се откриват основите на древна християнска църква. Католиците вярват, че гробът на Дева Мария е на това място, но от земетресенията сега се намира на 50 метра под зповърхността. Според преданията на православието Света Богородица е починала и погребана в Иерусалим. После се възнесла на небето при Божествения си Син.

Минаваме покрай основите на древната църква. В средата има вкопан в земята басейн за масови кръщения (баптисерий). Бързаме да се наредим на опашката пред параклиса, построен на святото място и минаваме покрай малка статуя на Пренепорочната Дева. Статуята на няколко пъти е крадена и връщана на мястото си от полицията.
Параклисът е малък, вземаме си свещи (по две) и оставяме дарение – кой колкото може – самите свещи са безплатни. Има икони и скулптури. Във витрина са поставени подаръци от папи и държавници, посетили светинята. Виждаме патерици, ортопедични обувки и други помощни средства, оставени от излекували се по чудо поклонници.


Баптисерият



Статуята на Дева Мария

Може да ви е от полза
Точно преди да излезете погледнете на стената в дясно – ще видите неръкотворно изображение на Светата Дева, появило се по чуден начин върху камъка. Пред него е поставено стъкло.



Свещите палим след като излизаме навън, на специално за целта място. Там има нова статуя поставена в стъклена кутия и надпис на турски под нея. Разчитам само началото Meiremana- Майка Мейрем. Така е известна Света Богородица след мюсюлманите.

Слизаме по няколко каменни стъпала и в дясно виждаме три чешми. Ето тук влизат в употреба празните бутилки от вода. Наливаме си вода от всяка една чешма, според вярванията тази вода име чудотворно действие. Поне е вода от свято място.

Малко след чешмите има място където почти всички завързват салфетка с написани на нея три желания. Според поверията тези желания се сбъдват.


Храма на мястото, където е живяла Дева Мария



Трите извора



"Стената на желанията"

Може да ви е от полза
Вземете си от хотела салфетка още предната вечер и си напишете на нея три желания – салфетката е мека и е лесно да я вържете.


Излизаме от святото място. В ляво преди изхода има тоалетна – чиста, съвременна и пригодена и за хора с увреждания.

Седнахме малко да си починем и да изчакаме всички от групата да си налеят вода. До нас млад екскурзовод разказва на български за мястото, на което се намираме. По-подготвен е от Халил по темата – обяснява повече, по-подробно и по-достоверно според мен. Изведнъж го чувам да казва „Ето покрай нас преминава един от най-добрите екскурзоводи на български език, Халил.“ И наистина „нашият“ Халил минава покрай групата. Уважават го колегите – учили са се от него, а че е от най-добрите вече сме убедени..

В магазинчето на изхода се продават сувенири с лика на Света Богородица.Има за всяка религия - за православни, за католици, за мюсюлмани. Цените са в евро. Купуваме си две икони – за родителите ни ("Точно такова нещо ми трябваше“- каза майка, когато и я подарих), една дървена броеница с кръстче за мен и кръстчета за съпругата ми, дъщеря ни и приятелката на сина и още няколко за подарък на близки хора.

По обратния път бързаме. Халил е взел още една група след обяд и в 2 часа трябва да сме се прибрали. Маже би затова не е така многословен последния един час.

Има още едно място, което ще посетим – храма на Артемида в Ефес – едно от седемте чудеса на античния свят. Малко късно разбирам къде отиваме и по-добре. Озоваваме се на едно занемарено място с няколко уморени продавачи на сувенири и една стърчаща колона. Храмът е имал 120 запазени колони, но са пренесени в Истанбул за построяване на джамия. Основите на храма показват мащабите му. Невероятно голям е – не случайно храмът е обявен за чудо.

Всичко това Халил разказва с малка статуя на Артемида в ръка – взе я направо от сергията на продавача на сувенири. Богинята на плодородието е с десетина реда млечни жлези. На сергията има и статуя на бога на мъжкото плодородие - с огромен фалос. Халил не пропуска да го покаже и него.


Основата на колоната е по-висока от човешки ръст

В далечината се виждат добре запазени останки от византийска крепост и от църквата в която е гроба на Св. апостол и евангелист Иоан. Правим по няколко снимки, неуспешен опит да се спазарим с продавача на тръстикови флейти и бързо потегляме. Както и в Ефес и тук ни предлагат „антични“ монети, евтина уловка за алчни туристи.


Останки от църквата, в която е погребан Св. Иоан

Слизаме от автобуса в Кушадасъ, вземаме си довиждане с Халил и обикаляме съседните пекарни и магазинчета за да си потърсим нещо за обяд. Избираме да седнем в дюнера на ъгъла на главната улица до хотела ни. Предлагат сандвичи, дюнер и безалкохолни напитки. Вземаме по един пилешки дюнер - има и агнешки, но не рискуваме - и един малък айран. Горещо е и не може да се седи на слънце. Придръпваме столовете на сянка. До нас са седнали англичани с бебе в количка. Оглеждаме се за кетчуп – на нашата маса няма – и веднага едно от момчетата застава до масата. Обясняваме какво търсим и веднага ни донася кетчуп, майонеза и салфетки. Привършваме със сандвичите, айранът не ни стига до никъде, но не искаме втори. Сметката е точна – няма и опит за хитруване, надписване на сметка и скрити „екстри“. Плащаме и отиваме до магазина за студени напитки – в България вали дъжд всеки ден, но тук е жега.

Пак почивка в стаята и четене на книга край басейна докато стане време за вечеря.

По време на вечерята се уговаряме с няколко млади хора да отидем до Птичия остров. Не сме ходили, но съм видял къде се намира на картата в Интернет и като знам къде е пристанището мисля, че ще го намерим.

От кметството минаваме направо по пешеходната алея. По пътя се спираме и разглеждаме почти всички магазини. Много хора сме и всеки има различни интереси. На няколко пъти питаме за Птичия остров и ни упътват любезно.


Може да ви е от полза
В златарските магазини говорят добър английски и любезно ще ви упътят, стига да нямат клиенти.


Достигаме до входа на пристанището. Заобикаляме го от ляво и продължаваме. Не пропускаме да снимаме спрелите кораби, светещи с цветовете на дъгата. Не е лесно да се направи добра снимка - експозицията е дълга, а ръцете ми трепват и снимката се замазва. Свикнал съм когато съм на път да се оправям с това, което имам, на в този момент съжалявам, че не съм се взел статива. За следващата екскурзия ще знам какво ми трябва

Може да ви е от полза

Вземете си непременно статив за фотоапарата. Ако нямате може да оставите фотоапарата на ръба на кея и да натиснете бутона за снимане – получават са прилични снимки.



Подминаваме един окъснял рибар и приближаваме провлака до Птичия остров. В началото са спрели таксита и любезно ни канят, но нас ни влече към спрелите на кея дървени корабчета. Част от групата ще пътува в Егейско море с такова корабче.

Преминаваме покрай малко ресторантче, което още е отворено, хвърляме бегъл поглед на менюто и продължаваме към пиратската крепост на острова.

Наоколо всичко е потънало в зеленина и палми. Въпреки тъмнината фотоапаратите не спират да щракат. Изкачваме се по стъпалата и пред вратата ни посреща млада туркиня с дълга рокля, плътно забулена – продавачка на дребни сувенири. Чудя се как не я е страх да седи там по това време – тъмно е и няма много посетители. Отговорът идва скоро – когато част от нас се опитаха да посетят тоалетната се натъкнаха на охрана, която обясни, че тоалетната не работи. Островът се охранява, така че умната, когато сте там.

Влизаме в кулата на крепостта. По цялата дължина на стената се е опънал скелетът на кит. По странно стечение на обстоятелствата влязъл в Средиземно море и заловен от пиратите. Правим си снимки пред него и се опитваме да го хванем в цял „ръст“, но не ни достига пространство


По обратния път се отбиваме в ресторанта на входа. Веднага събират няколко маси за да има място за всички. Със съпругата ми си поръчваме по една бира, а всички останали – баклава със сладолед. Разбираме, че баклавата е свършила, на веднага ще донесат прясна. Наистина след малко пристига момче с мотор, носещо кутия с баклава. Изгледът към залива си струва цената от 4 лири за бира и 8 за десерта.


Вече знаем обратния път и вървим по-бързо. Спираме да си направим снимки пред керван сарая – в него се организират турски вечери с ориенталски танци. Сменяме валута в бюрото на пешеходната улица и ние със съпругата ми се прибираме. Младежите вървят по-бавно и разглеждат магазините. На следващия ден разбирам, че един млад мъж от нашата компания е правил повече от час пазарлък в един от магазините. Местните продавачи вероятно са се хвалили със седмици какъв клиент са имали.