В неделя се обади един приятел с въпроса как да промени размера на много изображения наведнъж - „бързо и лесно“. Приятелят ми е добър фотограф, майстор на макроснимките и „спец“ по Photoshop.

Аз не харесвам тежките скъпи програми. Има много леки и безплатни програми, които вършат работа в 99% от ежедневните ни нужди.

Макар че последните 3 години pа лични цели ползвам главно GNU/Linux, на работа ползвам Windows XP и не съм изоставил безплатните програми.

Преди време позната журналистка, на която се налага да публикува част от материалите си на уеб-сайт също питаше как да намали снимките от фотоапарата, които качва на сайта. Качени директно от камерата снимките не само се отварят бавно, но и генерират ненужен трафик.

Тогава обещах да и покажа как става, но чак сега изпълнявам обещанието си.

Програмата за разглеждане леки промени на изображения XnView може да изтеглите от ТУКl

Инсталирайте програмата. Стартирайте я като щракнете два пъти на иконата и.

Преди да променяме размера на снимките ще направим една настройка – ще премахнем всичката допълнителна информация и ще оставим само изображението при съхраняване във формат .jpg. Ако ще качвате снимки на фотографски сайт, не правете това – част от тази информация е от полза за фотографите.

От менюто Tools изберете Options...



В отворилият се прозорец изберете в ляво от меню General изберете Read/Write. После в дясно изберете таб Write и в него маркирайте надписа JPEG. В дясно ще се появят опциите при съхранение на файлове в този формат. Махнете отметките пред Keep EXIF data и пред Keep IPTC data. Плъзгачът в секция Quality нагласете на 85 процента – това е напълно достатъчно за публикуване в Интернет. Накрая натиснете бутона OK

1.Промяна на единично изображение.

След като пуснете програмата ще видите нейния файлов браузър. Отворете в лявата част на програмата папката, в която се намира нужната Ви снимка и съдържанието на папката ще се появи в дясната част. Щракнете два пъти върху нужната Ви снимка.

От менюто Image изберете Resize...



В появилия се прозорец изберете в секция Standart Size необходимият Ви размер (за публикация в Интернет размер 800 х 600 е напълно достатъчен) - натиснете стрелката на падащото меню и изберете. Това е за снимка в „пейзажен“ изглед. Ако снимката Ви е в изглед „портрет“ изберете директно в секция Screen Size ширина Width = 600 и Height=800 pixels (махнете първо отметката пред Keep Ratio). Може направо да нанесете стойности в полетата, ако не откривате нужните Ви размери в падащото меню.

Натиснете бутона OK. След това запазете снимката където искате като от меню File изберете Save As...

2.Промяна на размерите на много изображения едновременно

Всички снимки трябва да са само „пейзажни“ или „портретни“ - т.е. хоризонтални или вертикални.

Направо от менюто Tools изберете Batch Convert... Ще се отвори прозорец с два таба



В първия таб General в секция Input чрез бутон Add... добавете изображенията, чиито размери ще променяте. Чрез бутон Add Folder... добавяте всички снимки от дадена папка.

В секция Output в Directory изберете папката, в която ще поставите променените изображения чрез натискане на бутона с три точки в него.

Във Format изберете желания формат на изображенията – за Интернет най-подходящи са .jpg, .gif или .png

След това отворете втория таб Transformations



Натиснете в ляво плюса пред Image за да се отвори менюто и изберете Resize. Натиснете бутона Add> и Resize ще се появи в дясното поле. Щракнете на надписа Resize в дясното поле и отдолу ще се появи полето Parameters. В него изберете желания размер като натиснете бутона » или като нанесете желаните стойности направо в полетата (може да се наложи да махнете отметката пред Keep Ratio).

В Resample изберете метода на трансформация. Аз харесвам Lanczos.

Ако желаете да промените резолюцията на изображението изберете Set DPI в лявото поле и го добавете в дясното. Щракнете на него в дясно и изберете нужната резолюция. За снимки в Интернет най-подходяща е 72х72, за печат изберете поне 300х300 или най-добре 600х600.



Ако желаете да запазите размера на изображението (за печат) сложете отметка пред Keep Document Size.

Когато сте готови, натиснете бутона Go долу в ляво. Програмата сама ще промени размерите на снимките и ще ги съхрани в папката, която сте посочили.

XnView има и версия за GNU/Linux, но в тази операционна система има и други програми за промяна на размерите на изображението. Ако е рекъл Бог, друг път ще напиша за това.